joi, 10 martie 2011

Philip K Dick - Vânătorul de recompense


Philip K Dick - Vânătorul de recompense

(visează androizii oi electrice?)

(377pg, ro, 1968)

Pentru Philip K. Dick viitorul nu suna bine! Ne aflam la ani buni dupa sfarsitul unui Razboi Mondial a carui efecte ulterioare, au silit majoritatea locuitorilor sa emigreze pe alte planete.

Pe un Pamant cu o populatie de animale aflata in pragul extinctiei, cu o atmosfera poluata de un praf radioactiv nociv, foarte putini sunt cei care nu au vrut sa-l parasesca. Pentru a se usura munca, marile corporatii au recurs la producerea de androizi, ce au devenit din ce in ce mai performanti, ajungandu-se ca ultimul model produs, Nexus-6, sa constituie o replica fidela a omului, destul de greu de depistat, insa nu imposibil.

Umanizarea acestor entitatii organice de sine statatoare este si subiectul, pe care ni-l propune autorul si care-l “macina” (poate nu prea mult timp, daca luam in considerare sfarsitul cartii) si pe Rick Deckard, vanator de recompense in cadrul politiei San Francisco. De cand i-a murit oaia adevarata, spera ca va reusi sa stranga suficienti bani din recompense pentru a-si cumpara alta sau orice alt animal adevarat, renuntand la inlocuitorul electronic.


Niciun comentariu: