duminică, 26 august 2012

Sven Hasel - Moarte și viscol

(1976, ro, 176pg)
"Operatiunea Barbarossa", denumirea de cod a invaziei naziste in fosta Uniune Sovietica, declansata de Hitler pe 22 iunie 1941, se parea ca are sorti de izbanda. De altfel, in primele batalii, rusii au pierdut peste 3300 de tancuri si circa 90 la suta din avioane le-au fost distruse la sol.Hitler, strategul "Blitzkriegului", da ordin ca

"Operatiunea Typhon", planul de cucerire a Moscovei, sa se deruleze in doar trei saptamani. Atata doar ca, aidoma lui Napoleon, "geniul" Fuhrerului n-a luat in calcul timpuria iarna ruseasca. Prima zapada, cazuta in 10 octombrie si cumplitul crivat au facut ca armata germana sa sufere o prima mare infrangere. Uleiul ingheta in arme, soldatii, in uniforme de vara, se protejau punandu-si tifon pe fata si ziare pe sub vestoane. Macelul continua insa: peste tot, halci de carne sangeranda si insuportabila duhoare de hoit.

Un milion o suta de mii de morti si raniti au fost pierderile armatei germane la numai 120 km de portile Moscovei, iar 5 decembrie 1941 a fost consemnata in istorie drept ziua dezastrului "Operatiunii Typhon". Ironia sortii face ca, retragandu-se, Sven sa fie ranit nu de arma unui rus, ci de aceea a unui neamt. Ranit la randul lui, de pe patul spitalului, Porta pune punct campaniei din Rusia in maniera-i caracteristica: cu un vant rasunator.

Niciun comentariu: